1. Adott a /etc/passwd állomány. Meg kell számolnia hány szót tartalmaz. A sorok, szavak és bytok számlálására a wc kapcsoló való. Keresse meg melyik kapcsolóval lehet megadni, hogy a wc parancs csak a szavak számát írja a képernyőre.
2. Létre kell hozni saját könyvtárában a következő állományt: ~/tervek/epitmeny/todo/allvany/kiadas/kimutatas/ Azonban nem szeretnénk hatszor beírni az mkdir parancsot ezért meg kell keresnie, milyen kapcsolóval lehet egyetlen mozdulattal létrehozni a teljes könyvtárat.
3. Listázza ki a Linuxon telepített összes parancsot. (/bin /sbin /usr/bin /usr/sbin könyvtárak)
4. Írassa ki az aktuális könyvtár tartalmát, megjelenítve a rejtett fájlokat is, bőbeszédű kimenetként fordított sorrendben.
5. Írassa ki az aktuális könyvtár tartalmát, megjelenítve a rejtett fájlokat is, bőbeszédű kimenetként, de a felhasználó- és csoportazonosítókat számmal írasd ki.
6. Készítsenek egy Folyok nevű könyvtárat. A Folyok könyvtárban az alábbi alkönyvtárakat hozzák létre: "Duna, Tisza, Rába, Sajó, Hernád, Bodrog, Zala, Körös, Berettyó, Bódva" Dolgozzon ékezetek nélkül a könyvtár és fájlneveknél.
7. Hozzuk létre a szamalap-9 nevű könyvtárat a felhasználói területünk gyökerében, és mozgassuk át ebbe a Munkaasztal könyvtárban található összes állományt.
8. Listázzd ki az összes könytár tartalmát a home-od alatt
9. Készítes füzetedben egy semitikus ábrát a számítógép könytárszerkezetéről 2 könyvtár mélységben a root-tól indulva
10. Listázd ki időrendben a home-od tartalmát
11. Írassuk ki a /etc/fstab állomány első 8 sorát
12. Listázzuk ki a /usr könyvtár tartalmát ember számára kényelmes egységekben a fájlok mérete szerint visszafelé és rekurzívan
13. Nézd meg mekkora a /dev/mem és a /dev/null állomány