next up previous
Következő: A digitális információ ellenőrzése | Digitális információ soros és | Előző: Aszinkron soros átvitel (RS-232,

Párhuzamos interface (IEC-busz)

A számítógéppel vezérelhető mérőeszközök összekötésének vázlatát látjuk 7.4.4. ábrán. Ezt a sémát igen gyakran alkalmazzák, itt felületesen megismerkedünk az alapkoncepcióval. (A szabvány eredetileg Amerikában készült, ma világszerte elfogadott. Az IEC rövidítés annak a szervezetnek a megjelölése, amelyik a szabványosításban bábáskodott. A prospektusokban gyakran feltünő GPIB (General Purpose Interface Bus) rövidítés lényegében ugyanerre a szabványra utal.)


7.4.4. ábra


A rendszerben található egy kontroller (vezérlő), amelyik centrális szerepet tölt be. Ez rendszerint egy számítógép. A vezetékeken elérhetők az adók és a vevők (a szabvány szóhasználata szerint a Talker-ek, és Listener-ek). Funkciójuk megváltoztatására csak a kontroller képes. Az egységek közötti kapcsolat kétszer 8 vezetéken épül fel. Nyolc vezetéken párhuzamosan ki tudunk küldeni egy byte-ot - ezt hívják adatbusznak. A másik nyolc vezeték feladata az adatforgalom vezérlése. A forgalmat vezérlő vezetékek közül három az ún. "handshaking" üzemmódot támogatja. Ennek lényege az, hogy az adatot küldeni kivánó eszköz először elkiáltja magát, hogy "most jó a jelem", és mindaddig fenntartja a jelek állapotát, míg minden vevővészülék vissza nem kiabálta, hogy "sikerrel vettem". A teljes szabvány eléggé bonyolult. Elég, ha arra gondolunk, hogy a nyolc vezérlő vezeték lehetséges állapotainak száma 256. A működésről halvány képünk azonban a vezetékek elnevezéseiből is kialakulhat:


DAV Data Valid
DAC Data Accepted
RFD Ready for data
EOI End of Identify
ATN Attention
REN Remote Enable
IFC Interface Clear
SRQ Service Rquest


Az IEC buszt nagyon sok fizikusi mérőberendezés használja. Magukra adó cégek nem nagyon hoznak forgalomba olyan mérőberendezést, amelyiknek nincs ehhez a rendszerhez csatlakozása. A rendszer fogyatékossága viszonylagos lassúsága. A kísérleti fizikában, pl. a nagyenergiájú részecskefizikában óriási adatfluxusok is előfordulnak. Ezek kezelésére alakították ki pl. a CAMAC szabványt, amelyről itt csak annyit jegyzünk meg, hogy sokkal gyorsabb működésű - no persze ezt nem ingyen nyújtja.


next up previous
Következő: A digitális információ ellenőrzése | Digitális információ soros és | Előző: Aszinkron soros átvitel (RS-232,

1999-09-23